فهرست مطالب

نشریه دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی
پیاپی 61 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پریسا کاویانی، حدیث محمدی، حنانه مقدمی *، فاطمه فایقی، فاطمه جعفری کلیبر صفحات 1-7

    هدف و انگیزه ما در انتخاب و واکاوی موضوع، اهمیتی است که سیمرغ به عنوان نماد در ادب عرفانی دارد. حضور سیمرغ در فرهنگ ایران به باستان بازمی گردد. در داستان رمزی منطق الطیر، هدهد پیر مغان و هریک از مرغان، رمزی از سالکان هستند و سیمرغ، رمز حق و حقیقت است که مرغان برای رسیدن به وی ملزم به گذراندن هفت وادی سخت و دشوار هستند. سیمرغ در شاهنامه مانند زال پدیده ای پیچیده و نشانه ای از تلقین های متضاد اقوام ایرانی است و چهار بار در این اثر حضور پیدا می کند این پژوهش با تکیه بر منطق الطیر و شاهنامه، ویژگی های ظاهری، محل زندگی و بعد معنایی سیمرغ را مورد بررسی قرار می دهد و به مقایسه اجمالی مختصات این پرنده اسطوره ای در این دو اثر می پردازد. این پژوهش به روش کتابخانه ای-توصیفی مطالعه و تدوین شده است.

    کلیدواژگان: سیمرغ، اسطوره، منطق الطیر، شاهنامه، حماسه، عرفان
  • محمدرضا شهیدی پاک * صفحات 8-21

    سرنوشت تشیع در غرب اسلامی با اثار مکتوب اهل بیت گره خورده است زیرا دانشمندانی که این اثار را خلق کردند کسانی بودند که قصد داشتند دولت حفصیان وارث دولت شیعه موحدان که امپراطوری وسیع مغرب و اندلس و افریقیه بود، در ساز وکار شیعی تاسیس شود اما قتل و حذف زنجیره ای این افراد با کودتا و حمایت دولت ممالیک مصر بویژه تلاش بیبرس پادشاه مصر مانع از استمرار تشیع دولتی در تونس شد و تشیع تاکنون در تونس از صحنه قدرت کنار رفته است و در عصر ممالیک و حفصیان قدرت در دست علمای مذهب مالکی بود و در دوره عثمانی مذهب حنفی را تجربه کرد. اثار این دانشمندان دوره موحدین در اندلس که به تونس و مصر مهاجرت کردند ماندگار شد. پژوهش حاضر حاکی است با وجود حذف تشیع از اندلس و مغرب اما یاد اهل بیت در حافظه تاریخی ادبیات عرب با این اثار زنده است. و اندیشه این دانشمندان بخشی کالبدی از ادبیات و معارف کلاسیک اسلامی است.

    کلیدواژگان: ابن ابار، اهل بیت، تشیع، مغرب و اندلس، ابن منظور، ابن سبعین
  • علی اصغر زینلی * صفحات 22-34
    هدف

    در حال حاضر شرکت های سرمایه گذاری های جدید بین المللی فاصله های فیزیکی و فرهنگی را کاهش می دهند و تسهیل و تحرک سرمایه انسانی د رحوزه سرمایه گذاری های جدید بین در دستور کار قرار داده اند. یکی از اصلی ترین سوالاتی است که از تحقیقات کارآفرینی بین المللی الهام گرفته است: نقش ظرفیت سازگاری و جذب در تاثیرگذاری شبکه های کارآفرین محور بر قلمرو جغرافیایی چگونه است ؟ بوده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل سطوح مدیران در شرکت های مستقر در شهرک صنعتی شیراز که حجم نمونه 138 نفر از بین آن ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تایید شده مورد سنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPS بر S و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart استفاده شده است.

    یافته ها

    اثر معنی دار شبکه های کارآفرین محور بر ظرفیت سازگاریو قابلیت جذب دارد. همچنین ظرفیت سازگاری و جذب نقش میانجی مثبت در تاثیر گذاری شبکه های کارآفرین محور بر قلمرو جغرافیایی ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از این تحقیق در راستای مباحث ادبیات نظری و تحقیقات گذشته بوده و نقش ظرفیت سازگاری و جذب در تاثیرگذاری شبکه های کارآفرین محور بر قلمرو جغرافیایی را ارزیابی می کنند.این تحقیق بینش جدیدی در رابطه با شبکه های کارآفرین محور در قلمرو جغرافیایی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: شبکه های کارآفرین محور، قلمرو جغرافیایی، ظرفیت سازگاری، ظرفیت جذب
  • علی قنبریان * صفحات 35-51

    از خاندان های سرشناس دوره قاجار می توان از خاندان قایم مقام شهر فراهان و خاندان مستوفی الممالک شهر آشتیان نام برد. هر دو خاندان متعلق به استان اراک هستند. خاندان قایم مقام اصالتا فراهانی بوده و برخی از اعضای این خاندان در تبریز بودند و همان جا مدفون شده اند. خاندان مستوفی الممالک از شهر آشتیان هستند. هر دو خاندان در عصر قاجار، صاحب مناصب و پست هایی در رده های بالای حکومت بوده اند. این نوشتار در 3 بخش تنظیم شده است. در بخش اول و دوم به بیان اجمالی معرفی این دو خاندان و برخی از افراد سرشناس آن ها پرداخته ایم و در بخش سوم ارتباط (نسبی و سببی) این دو خاندان بررسی و ثابت شده است. در این نوشتار از طریق کتابخانه ای گردآوری اطلاعات مربوط به این دو خاندان انجام شده و به شیوه توصیفی تحلیلی پردازش صورت گرفته است. تمامی ارجاعات منبعی و سندی به گونه درون متنی (شیوه استناد انجمن روانشناسی آمریکا \"ای پی ای\" و شیوه انجمن زبان مدرن آمریکا \"ام ال ای\") می باشد. این مقاله حاوی 7 مدرک شماره گذاری شده، اعم از تصویر، سند، و شجره نامه می باشد.

    کلیدواژگان: خاندان مستوفی الممالک آشتیانی، خاندان قائم مقام فراهانی، ارتباط سببی و نسبی، میرزا حسن مستوفی الممالک، میرزا ابوالقاسم قائم مقام
  • امیررضا نجفوند دریکوندی *، امیرحسین نجفوند دریکوندی، حمید حمادی صفحات 52-61

    هدف از پژوهش تحلیل و بررسی اهمیت اسب در اقتصاد ایران باستان می باشد. روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی-تحلیلی از نوع کیفی است و روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای است که از منابع مدون شامل کتابها، رساله ها و مقالات استفاده شده است. در میان حیوانات اسب دارای مقام و منزلت زیادی درایران باستان بود،بگونه ای که نخستین بار مردم این سرزمین اسب را رام کرده و بر پشت آن زین نهادند. اسب در تحول کشاورزی نیز تاثیر فراوان داشت به طوری که برای تهیه آذوقه آنها که همانا یونجه دوسر باشد، سرزمین های زیادی زیر کشت رفت و حتی صادرات این اقلام کشاورزی باعث تحول اقتصاد منطقه گردید. اسب در حمل بار، میدان نبرد و همراهی شکارچی در میدان شکار قابل توجه است. این نقشمایه حیوانی در دوره های متعدد در آثار هنری ایران قابل مشاهده است. به کار گرفتن اسب مسله حمل و نقل را حل کرد. کشت مزارع را آسان نمود و حتی تهیه یونجه برای اسب ها باعث تحول عظیمی در کشاورزی شد. به طوری که هنوز هم یونجه کاری در مناطقی از ایران فراوان است و به نواحی دیگر نیز صادر می شود. بنابراین این حیوان در شکار،کشاورزی وجنگ همراه انسان بوده .نقوش گوناگون اسب وسواران بر دیوارغارها ،نقش برجسته ها،روی مهرها همگی نشان دهنده نقش عمده اسب در زندگی ایرانیان است.

    کلیدواژگان: اسب، ایران باستان، اقتصاد، کشاورزی، کوچ کردن، خوراک اسب، شکار
  • عصمت رسولی، لیلا برزمینی * صفحات 62-63

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر قصه گویی بر افزایش خلاقیت دختران 9 تا 11 سال عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دلند می باشد. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمام دختران 9 تا 11 سال عضو کانون پرورشی و فکری شهر دلند در سال 1402 هستند، که شامل114 نفر دانش آموز دختر می باشد. از این تعداد به روش نمونه گیری تصادفی 40 نفر انتخاب شدند که به دو گروه 20 نفره کنترل و آزمایش تقسیم شدند. روش مورد استفاده در پژوهش نیمه آزمایشی و ابزار پژوهشی پرسشنامه خلاقیت تورنس (فرم الف) است که شامل 4 بخش سیالی یعنی قدرت تولید ایده، انعطاف پذیری یعنی توانایی لازم برای تغییر جهت فکری یا تونایی تولید ایده ی متنوع، ابتکار یعنی توانایی تولید ایده یا محصول نو و بدیع، بسط با جزییات یعنی توانایی توجه به جزییات وابسته به یک ایده است. روایی و پایایی آزمون بارها توسط پژوهشگران داخلی و خارجی برآورد شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمارتوصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد بین قصه گویی و افزایش خلاقیت در دختران 9 تا 11 سال عضو کانون پرورشی- فکری دلند، رابطه معنادار وجود دارد. بر اساس یافته های این تحقیق برگزرای جلسات قصه گویی موجب افزایش خلاقیت آنان شده است.

    کلیدواژگان: قصه گویی، خلاقیت، آزمون خلاقیت تورنس
  • غلامرضا تمیمی *، فریبا عزیزیان صفحات 70-87

    سیاوش، پسر کی کاووس یکی از شاهزادگان دلاور و پاکدامن شاهنامه است که پس از تولد او، مادرش ناپدید شد و به ناچار تا هفت سالگی بدون سرپرستی پدر و محروم از مهر مادری، نزد خاندان زال و زیرنظر رستم پرورش یافت آن گاه پس از هفت سال با برخورداری از منش های پهلوانی، سواری، تیراندازی و آشنایی با فنون رزم و بزم که از جهان پهلوان، آموخته بود به نزد پدر بازگشت. فردوسی در شاهنامه، از سیصد زن نام می برد که، تنها شخصیت سودابه را منفی و درخور سرزنش معرفی می کند. زیرا او را منشا فاجعه ی کشته شدن سیاوش می داند. پس از شهادت مظلومانه سیاوش، سرخه پسر افراسیاب، به فرماندهی سی هزار سپاهی به نبرد با رستم به مرزهای ایران روانه می شود. سرخه در نخستین رویارویی با سپاه ایران با فرامرز پسر دلاور رستم فرمانده سپاه ایران روبرو شد. فرامرز با نیزه مخصوص خویش، او را از اسب فرو می افکند اما سرخه به یاری یکی از سرداران ترک از صحنه نبرد می گریزد و فرامرز بی درنگ در پی او اسب می تازد و او را گرفتار می کند و با دست بسته به اردوگاه ایرانیان می برد. پس از این که رستم به لشکرگاه رسید با مشاهده سرخه، آتش کین خواهی در دلش شعله ور گردید پس دستور داد او را به بیابان ببرند و همان گونه که تورانیان سر سیاوش را بریده اند، سرش را با خنجر و در همان تشت از تن جدا کرده، پیکر بی جان او را از پای به دار بیاویزند. این پژوهش مانند دیگر پژوهش های علوم انسانی به روش تاریخی و با مراجعه به اسناد و منابع کتابخانه ای، انجام پذیرفته و به این نتیجه رسیده است که داستان سرخه برداشت و تکرار داستان سیاوش است همانگونه که داستان فرود سیاوش قرینه ای از تراژدی رستم و سهراب بود و فردوسی برای اثربخشی بیشتر داستان ها این قرینه سازی ها را انجام داده تا در حافظه مخاطب نقش ببندد.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، رستم، سیاوش، افراسیاب، سرخه، زن
  • مریم اسفرودی * صفحات 88-100

    خلق یک نظام آموزشی که قابلیت تربیت افراد برای زیستن در جهانی متغیر را داشته باشد از اولویت های جامعه مدرن است. بنابراین جای تعجب نیست که بسیاری از نظام های آموزشی قصد دارند فناوری های نوین آموزشی را در فرآیند تدریس و یادگیری به کار گیرند تا یک نظام آموزشی پیشرفته و به تبع آن ملتی پیشرفته تربیت نمایند. یکی از مهمترین اجزا فناوری اطلاعات، تکنولوژی آموزشی است. تکنولوژی آموزشی عبارت است از مجموعه روش ها و دستورالعمل هایی که با استفاده از یافته های علمی برای حل مسایل آموزشی اعم از طرح، اجرا و ارزشیابی در برنامه های آموزشی به کار گرفته میشود. تکنولوژی آموزشی برای گسترش آموزش و پرورش و یادگیری نقش بسیار موثر، کارساز و کارآمدی دارد. با گسترش تکنولوژی از جمله تلویزیون، ویدیو، میکروسکوپ ساده و الکتریکی و غیره امکان آموزش دانش آموزان را می توان بسیار بالا برد. در این مقاله پژوهشگر سعی کرده است پژ تا نقش رسانه ها و تکنولوژی آموزشی در یادگیری و تعلیم و تربیت را بررسی کند. نگارنده با روش توصیفی- تحلیلی و تحقیق کتابخانه ای و با بررسی جدیدترین منابع داخلی و خارجی معتبر، به بررسی این موضوع پرداخته و سعی کرده توضیحات کامل و جامعی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: یادگیری، تکنولوژی آموزشی، تعلیم و تربیت
  • مهسا بسامی * صفحات 101-113

    پژوهش حاضر به بررسی مقایسه سبک زندگی و سرمایه روانشناختی در دانش آموزان تیزهوش و عادی شهر کرمانشاه پرداخته است. این پژوهش از نوع توصیفی علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مدارس تیز هوش و عادی مقطع متوسطه ناحیه یک شهر کرمانشاه در سال 1402 بودند. نمونه این پژوهش مشتمل بر 100 نفر از دانش آموزان مدارس تیز هوش و 100 نفر از دانش آموزان مدارس عادی که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است.ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه سبک زندگی میلر اسمیت (2003) و سرمایه روان شناختی لوتانز (2007) بود. یافته ها نشان داد بین سبک زندگی دانش آموزان تیزهوش و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابراین باتوجه به میانگین نمرات سبک زندگی در دانش آموزان تیزهوش 58/135 از میانگین نمرات سبک زندگی در دانش آموزان عادی 94/114 بیشتر است نشان می دهد که دانش آموزان تیزهوش نسبت به دانش آموزان عادی از سبک زندگی بهتری برخوردارند. بین سرمایه روانشناختی دانش آموزان تیزهوش و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابراین باتوجه به میانگین نمرات سرمایه روانشناختی در دانش آموزان تیزهوش 35/88 از میانگین نمرات سرمایه روانشناختی در دانش آموزان عادی 49/72 بیشتر است نشان می دهد که دانش آموزان تیزهوش نسبت به دانش آموزان عادی از سرمایه روانشناختی بهتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سرمایه روانشناختی، تیزهوش